15. sjednica Izvršnog odbora održana je u Splitu,17. ožujka 2018. godine. Nakon utvrđivanja kvoruma i dnevnog reda sjednicu je otvorio i vodio predsjednik Zlatko Taritaš. Prije potvrde Zapisnika donosimo najvažnije informacije sa sjednice:

Organizacija PH AOC u Splitu u periodu 2019.-2021.
Kod ove točke u raspravi je prisustvovao dopredsjednik JK Labud Toni Mlikota. Organizacija PH za olimpijske klase planira se i na duži period od četiri godine kako je sada predviđeno, uključujući u organizaciju više splitskih klubova. Nastojanja su da se ovo prvenstvo za olimpijske klase u Splitu afirmira kao regata sa stalnim terminom u međunarodnom kalendaru na početku sezone. Termin u ožujku nastavlja se na tradiciju organiziranja Velike nagrade Jadrana i regate SOSW. Cilj je privući jedriličare susjednih zemalja i iz šire regije te time popularizirati jedrenje u olimpijskim klasama u Hrvatskoj. Do kraja godine preciznije će se definirati uvjeti organizacije za naredni period, te će se održati još sastanaka na ovu temu.

Financije HJS-a
Redovni program 2018 – ažuriranje raspodjele sredstava sa aktualnim stanjem.
HOO je odobrio dodatna sredstva za HJS u iznosu 81.490,00 kn. Izvršni odbor raspoređuje navedeni iznos u Program juniora 2018., čime se povećava iznos za juniore u 2018. godini na 381.490,00 kn.
Planirana sredstva u iznosu od 200.000,00 za program Ivana Kljakovića Gašpića 2018. godine raspoređuju se u rezervna sredstva do donošenja nove odluke. JK Labud i Ivan Kljaković Gašpić izvijestili su Izvršni odbor da ovu sezonu ne namjerava natjecateljski jedriti, a moguće je da se u narednoj sezoni uključi u program za OI Tokio 2020.
Financijski izvještaj za 2017. - predan na FINU u zakonskom roku. Nakon pregleda i izvještaja revizije o poslovanju HJS-a kompletirati će se Financijski izvještaj za 2017.
Youth Sailing World Championship 2018 - Izvršena je uplata kotizacije za šest posada (420 M i Ž, RSX M i Ž, LRD M i Ž) i tri prateće osobe. Prvenstvo se održava od 14. do 21. srpnja u Corpus Christiu (USA), a prijava imena konačnih učesnika je do 14. lipnja 2018.
Odlukom Izvršnog odbora preostale troškove nastupa na YSWC 2018 snositi će klubovi učesnika.

Dopis JK Host – molba za financijsku pomoć kod organizacije regate
Izvršni odbor odobrava kao izuzetak 2.000,00 kn financijske pomoći Jedriličarskom klubu Host za organizaciju tradicionalne regate PMS Žena 2018 kojom se obilježava Međunarodni dan Žena. Sredstva su odobrena u cilju razvoja ženskog jedrenja i jedrenja na otocima.

Molba kažnjenika Daria Klibe za izvanrednim ublažavanjem kazne
Kažnjeniku Dariju Klibi ublažava se kazna izrečena u prvom stupnju, dozvoljavajući obavljanje dužnosti trenera u okviru potreba matičnog kluba JK Clivo i prolongirajući ostatak izvršenja kazne na 2 (dvije) godine, s tim da se izrečena kazna neće izvršiti ako počinitelj u tom roku ne učini nov prekršaj. U naredne dvije godine Dario Kliba ne može biti imenovan reprezentativnim trenerom i službenom osobom HJS-a. Odluka se primjenjuje od dana donošenja i odnosi se na sve klase u Hrvatskom jedriličarskom savezu.

Zaprimljene prijave po pozivu IO za organizaciju regata Optimista do 12 godina 
JK Omiš regata Svetog Ivana – 14. i 15. travnja 2018. Usvaja se predložena organizacija regate i odobrava 5.000,00 kn za troškove organizacije prema prethodnom pozivu. Prema pozivu preostalo je još najmanje tri regate za organizaciju regata Optimista do 12 godina koje će se sufinancirati od strane HJS-a i dvije regate za klasu 420.

Pravdanje sredstava iz programa HJS-a
Za sva odobrena sredstva iz programa HJS-a pravdanje troškova izvršava se putem refundacije u skladu sa računovodstvenim standardima. Obaveza kluba organizatora kojemu su dodijeljena sredstva je da nakon natjecanja dostavi izvještaj sa regate (uključujući popis učesnika, rezultate) sa rekapitulacijom troškova natjecanja uključujući račune i potvrde uplata.

EUROSAF Godišnja skupština 2018
Redovnoj Godišnjoj skupštini EUROSAF-a prisustvovati će Miroslav Bjelajac predsjednik VZS-a.