18. sjednica Izvršnog odbora održana je u Splitu, 24. kolovoza 2018. godine. Sjednici su prisustvovali Zlatko Taritaš predsjednik i članovi Ivica Dolenc, Robert Sandalić i Marko Matić, Ivo Jaić tajnik, Edo Fantela predsjednik Vijeća za natjecanje. Nakon utvrđivanja kvoruma i dnevnog reda sjednicu je otvorio i vodio predsjednik Zlatko Taritaš. Prije potvrde Zapisnika donosimo najvažnije informacije sa sjednice.

Na početku sjednice izvršen je osvrt na netom završeno SP u Arhusu na kojem su hrvatski jedriličari uzeli norme za OI Tokio u dvije klase, te je osvojen naslov svjetskih prvaka, što nije uspjelo mnogim razvijenim jedriličarskim nacijama.

Temeljem Statuta HJS-a i odluke Skupštine u Splitu, Redovna sjednica Skupštine HJS-a održati će se 1. prosinca 2018 u Hvaru. Određuje se rok do 15. listopada do kada sva tijela predviđena Statutom trebaju dostaviti planove i izvještaje za sjednicu Skupštine.

Usvojen je tekst usklađivanja Pravilnika o verifikaciji i registraciji sa aktualnim stanjem i Uredbom o zaštiti podataka

U periodu između dviju sjednica, angažirana je novinarka Zrinka Grancarić u svrhu izvještavanja sa SP Aarhus. Zrinka Grancarić obavila je posao za koji je angažirana, te Izvršni odbor ocjenjuje ovaj angažman odličnim.

Ocjena Izbornog sustava za klasu Optimist i odluka o daljnjem kriteriju
Nakon zaprimanja odluke VZN-a o nastavku Izbornog sustava za klasu Optimist iz sezone 2017/2018, zaprimanja mišljenja predsjednika VZS-a o angažmanu sudaca na izbornim regatama te rekapitulacije realizacije troškova sudaca na izbornim regatama Izvršni odbor donosi slijedeće odluke:
- Sustav natjecanja u klasi Optimist za narednu sezonu 2018/2019 u osnovi ostaje nepromijenjen uz jednu modifikaciju. Ukupan broj jedriličara koji će nastupati na izbornim regatama je 80, dok je minimalan broj jedriličara iz jedne regije 30. Broj jedriličara koji će regija sjever i regija jug imati na izbornim regatama ovisiti će o plasmanu jedriličara u prvih 80 hrvatskih jedriličara na prethodno održanom Prvenstvu Hrvatske u klasi Optimist. Izlazna godišta neće se uzimati u obzir prilikom brojenja plasmana. Primjer – na Prvenstvu Hrvatske u klasi Optimist 2018. u Puli, plasman u prvih 80 hrvatskih jedriličara ostvarilo je 44 jedriličara iz regije sjever, a 36 jedriličara iz regije jug, ne uzimajući u obzir izlazna godišta (2003.). Prema tom omjeru 44 jedriličara sa sjevera i 36 s juga nastupiti će na izbornim regatama u 2019. godini. (Broj jedriličara uzet je sa prošlogodišnjeg Prvenstva Hrvatske u Postira)
- Uputa VZN-a sucima na izbornim regatama: zadnji dan regate nema vremenskog ograničenja za davanje zadnjeg mogućeg starta.
Način sufinanciranja kvalifikacijskih regata i izbornih regata temeljem iskustva u protekloj sezoni se mijenja radi praktičnosti. Za troškove sudaca na kvalifikacijskim regatama odobravaju se sredstva u iznosu 2.000,00 kuna, a za troškove sudaca na izbornim regatama odobrava se iznos 10.000,00 kn. Sredstva će se transferirati na klubove organizatore. Realizaciju sredstava u skladu sa zakonima RH izvršit će ured HJS-a.
- Raspisuje se natječaj za organizaciju pet kvalifikacijskih regata po regiji sjever i 5 kvalifikacijskih regata po regiji jug u razdoblju od 21.09.2018. do 24.03.2019.
- Raspisuje se natječaj za organizaciju izbornih regata po datumima:
5.4.-7.4.2019.
12.4.-14.4.2019.
3.5.-5.5.2019.
10.5.-12.5.2019.
Ponude za organizaciju kvalifikacijskih i izbornih regata potrebno je dostaviti do 10. rujna. 2018. na e-mail vzn@hjs.hr i hjs@hjs.hr.
- Prema molbi VZN-a, daje se napomena JK Vegi iz Pule da se kod raspisivanja oglasa kriterijske regate pridržava pravilnika o startninama, te da isti ne tumači po svom slobodnom uvjerenju.

Dodjela organizacije PH za klasu BicTechno293 U12 temeljem prijedloga tajnika klase
Dodjeljuje se organizacija Prvenstava Hrvatske za BicTechno293 U12 - YC zagreb u terminu. 1-2 rujna 2018. Izvršni odbor daje napomenu tajniku klase da se ubuduće za organizaciju PH treba prijaviti na natječaj kada se raspiše godinu ranije.

Projekt Nacra 17
Zlatni olimpijac Igor Marenić uz podršku klubova JK Sveti Krševan i JK Zagreb, odlučio je nastaviti olimpijsko jedrenje u mješovitom olimpijskom katamaranu Nacri 17, sa mladom i perspektivnom jedriličarkom Karlom Šavar. Temeljem dostavljene dokumentacije, u kojoj se između ostaloga od HOO-a traži nabava novog broda, Izvršni odbor za potrebe priprema ove posade do kraja 2018. godine odobrava iznos 123.000,00 kn iz Redovnog programa HJS-a kod HOO-a. Navedeni iznos je prenamjena preostalih sredstava u stavci Rezervnih sredstava Redovnog programa HJS-a.

Povlašteni prijevoz trajektom za jedriličarske klubove
Prema dogovoru sa predsjednikom HOO-a Zlatkom Matešom uputiti će se zajednički dopis na MPPI i SDUS kojim se traži popust za jedriličare kao što je bio dosadašnjih godina.

Trenažni kampovi saveza
Predsjednik Zlatko Taritaš izvještava Izvršni odbor o zajedničkom radu sa HOO-om u cilju pronalaženja najpovoljnijih lokacija za sjedište jedriličarskog kampa saveza ili više njih, a sve u skladu sa ugovorima HOO-a sa MORH i RH.