23. sjednica Izvršnog odbora HJS-a održana je u Zadru, 21. ožujka 2019. godine. Prisutni iz IO HJS-a: Zlatko Taritaš predsjednik, Zoran Popović dopredsjednik, članovi Ivica Dolenc i Robert Sandalić Opravdano odsutni:, Gea Barbić dopredsjednica i članovi Marko Matić i Petar Kopanica Prisutni: Ivo Jaić tajnik i Edo Fantela Predsjednik Vijeća za natjecanje. Nakon utvrđivanja kvoruma i dnevnog reda, sjednicu je otvorio i vodio predsjednik. Prije potvrde Zapisnika donosimo najvažnije informacije sa sjednice.

Izvršni odbor potvrdio je Zapisnik prethodne sjednice i odluke između dviju sjednica: Primanje u članstvo JK Briva Biograd i odluka temeljem prijedloga VZN-a o organizatorima kvalifikacijskih regata za klasu Optimist – JK Omiš organizacija kvalifikacijske regate regije jug u terminu od 22.-24.2.2019. i JK Bura Makarska organizacija kvalifikacijske regate regije jug u terminu 22.-24.3.2019.

Odluka kod zahtjeva za ponavljanje Stegovnog postupka
Odbija se Zahtjev za ponavljanje postupka kojega je JEDRILIČARSKI KLUB TROGIR podnio protiv „svih odluka donesenih u prethodnom postupku“, zaprimljen 18. svibnja 2018. godine, kao neosnovan, jer se nisu stekli uvjeti za ponavljanjem postupka propisani odredbama članka 38. Stegovnog pravilnika. Obrazloženje u otpravku odluke.

Prvenstva Hrvatske – dodjeljuje se organizacija PH za 2019. godinu kako slijedi:
Prvenstvo Hrvatske za Optimiste (kadeti U16) – pojedinačno
Datum održavanja: 29.08.-01.09. 2019. - 4 dana jedrenja
Iznos sufinanciranja: 20.000,00 kn
Organizator JK Helios Stari Grad.
JK Helios je uputio dopis sa upitom o mogućem pomicanju Prvenstva na prvi vikend u rujnu. Nakon kratke rasprave IO je ostao kod stava na Prvenstvo mora biti u terminu prije početka školske godine.

Prvenstvo Hrvatske za Optimiste (kadeti U16) – ekipno
Datum održavanja: 16.-18.08. 2019. - 3 dana jedrenja
Iznos sufinanciranja: 20.000,00 kn
Organizator JK Marina Kaštela Kaštel Gomilica
JK Galeb je dopisom predložio da organizira PH OPT ekipno u drugom terminu. Prijedlog je razmotrio VZN i Izvršni odbor te ga nije prihvatio.

PH NOD Slalom Peliška jedra - prijedlog klase i kluba
PH Freestyle Peliška jedra - prijedlog klase i kluba

Ugovor između HOO i ERSTE banke
HOO je potpisao sporazum sa ERSTE bankom. U cilju razvijanja što boljih partnerskih odnosa sa HOO-om, financijsko poslovanje HJS-a će se postupno prebaciti na ERSTE banku.

Pravilnik o startninama – usvojen je novi pravilnik

Ostavka člana Izvršnog odbora Marka Matića
Marko Matić je ostavku podnio radi poslovnih i privatnih obveza. Predsjednik i članovi Izvršnog odbora zahvaljuju se Marku Matiću na dosadašnjem radu u Izvršnom odboru. Izvršni odbor će u narednom periodu postupiti sukladno Statutu HJS-a i poduzeti radnje za kooptiranje novog člana.

Medijsko praćenje na OI Tokio 2020
HRT će uobičajeno dati reportersku podršku, dok HJS planira pokriti troškove kamermana na OI Tokio 2020., jer ne možemo računati na podršku usluge specifičnog snimanja jedrenja na OI.

Vijeće za natjecanje – seniorsko jedrenje – Projekt Nacra 17
Igor Marenić obavijestio je tijela HJS-a o prestanku jedrenja u projektu Nacra u posadi sa Karlom Šavar i trenerom Teom Pizzulom. Time je projekt HJS-a, u skrbi za olimpijskog pobjednika i u cilju širenja olimpijskih klasa prekinut.

Kratka rekapitulacija o nabavci jedrilice NACRA 17 i samom projeku:
Naš olimpijac i osvajač zlatne olimpijske medalje, Igor Marenić, član JK Sv. Krševan ostao je bez partnera za nastavak jedriličarske karijere u olimpijskom dvosjedu. Osnovna prepreka za ulazak u novu klasu i formiranje mješovite posade koja bi mogla konkurirati za nastupe na narednim olimpijskim igrama (1920, 24, 28,....) bio je nedostatak odgovarajuće opreme-jedrilice.
Posada Marenić-Šavar formirana je u proljeće 2018. dogovorom jedriličara i njihovih klubova YC Zagreb i JK Sv. Krševan te je sa trenerom Pizzulom trenirala na raznim dostupnim dvosjedima (470, katamarani). U jesen 2018. pokazala se mogućnost da se viškom financijskih sredstava iz Redovnog programa HJS kupi odgovarajuća jedrilica. Naime HOO je sportskim savezima povećao sredstva za pripreme, takmičenja i opremu, a krajem 2018. nismo imali mogućnost ista sredstva adekvatno iskoristiti. HOO nam je svojom odlukom omogućio prenamjenu sredstava za kupovinu opreme. Tako je donesena odluka da se JK Sv. Krševan, a za jedriličara Igora Marenića financira kupovina jedrilice NACRA 17. Jedrilica je u vlasništvu JK Sv. Krševan i koristi se za pripreme i takmičenja u klasi NACRA 17, tj u klasi u kojoj se do sada nije jedrilo u Hrvatskoj.

Nakon prekida suradnje Karle Šavar i Igora Marenića JK Split se obratio HJS-u pismom namjere u kojem izražava ideju pokretanja projekta Nacra u svom klubu. U ovom projektu bi sudjelovali Igor Marenić i jedriličarka Anđela De Michelli Vitturi pod vodstvom trenera Ante Ćesića na minimalan rok od 5 godina, odnosno do OI Pariz 2024.
Odgovor na pismo namjere, sa stručne strane, pripremiti će predsjednik VZN-a Edo Fantela i bit će poslan JK Split a Izvršni odbor u sklopu svojih ovlasti postavlja slijedeće okvire za suradnju:
- Nositelj projekta je JK Split
- Posadi Igor Marenić/Anđela De Michelli Vitturi biti će dodijeljen brod na korištenje uz probni rok do 1. rujna 2019.
- Posadi će do 1. rujna 2019. biti na raspolaganju sredstva u visini od 50.000,00 kn iz Redovnog programa zajedno sa sredstvima iz individualnih programa HOO-a kojih su korisnici članovi ove posade.
- Preostala sredstva na ime ovo dvoje jedriličara u Redovnom programu zamrzavaju se do 1. rujna. 2019. godine
- Nakon 1. rujna 2019. Izvršni odbor će temeljem izvještaja predsjednika VZN-a donijeti novu odluku o daljnjem statusu novofromirane posade Marenić / De Micheli Vitturi u HJS-u.

Slijedom navedenog HJS će sa 30. travnja 2019. prestati sufinancirati rad trenera Tea Pizzula te mu se zahvaljuje na dosadašnjem angažmanu vezanom za razvoj nove jedriličarske klase u Hrvatskoj.

Prostorije HJS-a
HJS-u se obratio Nikola Dešković, dosadašnji vlasnik manjeg djela prostora koji koristi HJS, kojim nas obavještava da je otkupio preostali dio vlasništva prostorija HJS-a od RH i o svojoj namjeri povećanja cijene najma prostorija do daljnjeg.
Obzirom da je u ovoj komunikaciji izostala uobičajena obavijest Savezu od strane Tijela RH kojem se plaćao najam, HJS će se obratiti nadležnim tijelima RH te poduzeti korake u zaštiti svojih interesa i daljnjeg korektnog poslovanja i suradnje sa nadležnim tijelima RH te gospodinom Nikolom Deškovićem. O istom će se obavijestiti HOO kao naša krovna udruga i SDUŠ.

Jadrolinija: ponovo povlaštene cijene prijevoza za klubove članove HJS-a
Jadrolinija je na intervenciju HJS-a i HOO-a vratila povlaštene cijene prijevoza za članove HJS-a – dopis Jadrolinije: Glede molbe za povlaštenim cijenama prijevoza za klubove članove Hrvatskog jedriličarskog saveza, obavještavamo Vas da će Jadrolinija i nadalje odobravati komercijalne popuste amaterskim jedriličarskim klubovima (članovima HJS-a), kao što je to bila praksa ranijih godina, a na teret poslovanja društva kako ne bi kršili zakonsku regulativu.
Za svaki pojedinačni zahtjev potrebno je obratiti se rukovoditelju Službe prodaje gosp. Dubravku Nonkoviću (tel. 051 666 122, e-mail: dubravko.nonkovic@jadrolinija.hr) - Jadrolinija Rijeka.