Počelo je Svjetsko prvenstvo u jedrenju u Aarhusu. Natjecanje su otvorile klase 470 i Finn. Josip Olujić startao je s pobjedom u svojoj kvalifikacijskoj skupini! Sutra kreću laseraši.

Aarhus inače slovi za teško regatno polje, s vrlo promijenjivim vjetrovima, iako ne nužno slabima. No, prvog dana prvenstva dogodila se jedriličarska klasična priča. Vjetra nije bilo. Sunčano, toplo vrijeme, i čekanje na vjetar. Muški dvojci u klasi 470 uspjeli su startati oko 14 sati, no finaši, flota od 90 kormilara, čekala je sve do 15 i 30 na prvi start. Puhnulo je šest od osam čvorova povjetarca, koji je omogućio da se konačno starta, nakon prilično dugog plutanja na regatnom polju. Vremena i vjetra bilo je dovoljno samo za jedno jedrenje od planirana dva.

Josip Olujić majstorski je iskoristio sve što mu se pružilo na regatnom polju i otvorio prvenstvo s pobjedom.
- Dobro sam proučio što se događa sa skupinom koja je startala prije moje i mogao sam shodno korigirati strategiju. Startao sam čisto uz brod regatnog odbora, što mi je omogućilo da nesmetano jedrim i razvijem svoju brzinu. Desna strana regatnog polja mi se činili boljom, pa sa je kontrolirao i došao na prvu oznaku prvi. Kontrolirao sam protivnike, dobro iskoristio kad je vjetar podignuo na desetak čvorova, suci su dozvolili slobodno pumpanje i tu sam napravio razliku – mirno analizira Josip.
Flota klase Finn jedri kvalifikacije u dvije skupine. Milan Vujasinović u svojoj je skupini bio deveti, a Nenad Bugarin 14. Uz Olujića pobjedu je upisao Brazilac Jorge Zarif.

Sutra startaju i laseraši. Među oko 160 kormilara, kao što smo već najavili su Tonči Stipanović, Filip Jurišić i Alec Cvinar.
- Zadovoljan sam s pripremama odrađenim u Aarhusu i jedva čekam start regate, prvenstvo će biti jako zanimljivo, motiva mi ne nedostaje! – rekao nam je Filip.
U ženskoj konkurenciji s više od 100 kormilarki nastupaju Sandra Lulić, Anđela de Micheli Vitturi i Karla Šavar.
- Sve je spremno, nemam nekih očekivanja što se rezultata tiče. Tu sam došla vidjeti koliko sam napredovala, pokazati koliko sam naporno trenirala prošlih mjeseci, da vidimo što je dobro, a na čemu još treba raditi. Uvjeti na moru su vrlo promijenjivi, zadala sam sebi cilj da se moram maksimalno koncentrirati. Gledam ovo sve kao dobro iskustvo iz kojeg mogu puno naučiti i napredovati – kaže skromno Sandra, svjetska juniorska viceprvakinja iz 2016.

Još malo vremena za pripreme imaju adrenalinci u 49erima i na daskama. U subotu 4. kolovoza startaju u 49eru Šime i Mihovil Fantela, u 49er Fxu Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi, a u nedjelju 5. kolovoza na olimpijskim daskama Luka Mratović i Palma Čargo, na neolimpijskoj dasci sa zmajem Martin Dolenc. Osim bratskog para Fantela – Fantela u istom brodu, na prvenstvu u različitim disciplinama nastupaju sestre de Micheli Vitturi, Mihaela i Anđela, a prve prave korake u seniorskom društvu rade juniori Palma Čargo i Martin Dolenc, kojima je prvenstvo u Aarhusu ujedno dobra priprema i test za ovogodišnje Olimpijske igre mladih, gdje su oboje kandidati za medalje.